piraeus financial holdings


        

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει θέσει βραχυπρόθεσμους και επιστημονικά τεκμηριωμένους στόχους μείωσης των εκπομπών της μέχρι το 2030. Οι στόχοι αυτοί αξιολογήθηκαν και επικυρώθηκαν από την πρωτοβουλία του Science Based Targets Initiative (SBTi). Οι βραχυπρόθεσμοι SBTI στόχοι καταδεικνύουν σε επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πόσο και πότε χρειάζεται να μειώσουν τις εκπομπές τους ώστε να αποτρέψουν τις χειρότερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

         
    Δείτε το video

Αρχές και Χάραξη Περιβαλλοντικής Πολιτικής


Η Τράπεζα Πειραιώς ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική σε σχέση με το περιβάλλον, η εφαρμογή της οποίας ακολουθεί δύο θεμελιώδεις αρχές:
  • Τη συνεχή μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόσο από τη λειτουργία όσο και από την επιχειρηματική της δραστηριότητα.
  • Την εντόπιση και τον προσδιορισμό των νέων επιχειρηματικών ευκαιριών που δημιουργεί η αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων: επενδύσεις σε καθαρές τεχνολογίες, στην εξοικονόμηση ενέργειας και σε άλλους τομείς τονώνουν την οικονομία και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Βασικός στόχος των αρχών αυτών είναι να καθιερωθεί ο Όμιλος Πειραιώς ως ο κατ’ εξοχήν τραπεζικός όμιλος με εξειδίκευση στην πράσινη επιχειρηματικότητα.

Η φιλοσοφία από την οποία απορρέει η χάραξη της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Ομίλου Πειραιώς συνοψίζεται στην από την 7η Ιουνίου 2010 δήλωση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την αειφόρο ανάπτυξη.

Σύμφωνα με αυτή, η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική δραστηριότητα του Ομίλου θα πρέπει:
  • Να επιτυγχάνει, με κέντρο τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του, τη σταθερή περιβαλλοντική ποιότητα και ισορροπία.
  • Να εξασφαλίζει τη διαρκή αξιοποίηση των φυσικών πόρων και όχι την εκμετάλλευση αυτών.
  • Να μην προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον υπονομεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών.

Δήλωση Αειφόρου Ανάπτυξης

 «Θα στηρίζουμε και θα χρηματοδοτούμε και εταιρείες, ιδρύματα, οργανισμούς και έργα που παρέχουν προστιθέμενη αξία ωφελώντας τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με την υποστήριξη καταθετών και επενδυτών που επιθυμούν να προωθήσουν την ατομική και εταιρική κοινωνική ευθύνη σε μια βιώσιμη κοινωνία.

Θέλουμε η ανάπτυξη να μεταφράζεται σε ποιότητα ζωής και να έχει στο κέντρο της την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, χωρίς να διακινδυνεύονται περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί δείκτες στο μέλλον.»

 Εκτελεστική Επιτροπή Ομίλου Πειραιώς, 7 Ιουνίου 2010


Η Τράπεζα Πειραιώς σχεδίασε και ακολουθεί από το 2003 Πολιτική Διαχείρισης Περιβάλλοντος. Η πράσινη διάσταση τής ενισχύεται το 2004, όταν για τον συντονισμό του περιβαλλοντικού έργου της ξεκινά η λειτουργία του Γραφείου Περιβαλλοντικών Θεμάτων, που το 2009 μετεξελίσσεται σε Μονάδα Περιβάλλοντος. Το 2008, στο τροποποιημένο Καταστατικό της Τράπεζας, γίνονται συγκεκριμένες αναφορές στους σκοπούς της περιβαλλοντικής πολιτικής. Το 2010 δίνεται έμφαση στο Green Banking και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης διαμορφώνεται Στρατηγική για την Κλιματική Αλλαγή που αποσκοπεί αφενός στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Τράπεζας και αφετέρου στην αξιολόγηση του κινδύνου αλλά και των ευκαιριών που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Τέλος, ορίζεται ένα μέλος του ΔΣ ως υπεύθυνο για τα περιβαλλοντικά θέματα. Την ίδια χρονιά, δημιουργείται ο Τομέας Πράσινης Επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking και τα 42 Πράσινα Καταστήματα στην Ελλάδα. Το 2011 εγκαινιάζεται το Γραφείο Green Banking Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Πιστοποίηση του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά EMAS

Το 2011 ολοκληρώθηκε η διαδικασία πιστοποίησης του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της Τράπεζας Πειραιώς κατά Eco-Management and Audit Scheme (EMAS), και κατά ISO 14001:2004, για όλα της τα καταστήματα και τα κτήρια διοίκησης.

 Το EMAS είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου. Πρόκειται για μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο μητρώο του οποίου καταχωρούνται οι οργανισμοί, που βελτιώνουν διαρκώς τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις. Ξεχωρίζει και διαφοροποιείται από άλλους μηχανισμούς καθώς απαιτεί:

  • ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων,
  • πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες του, και
  • παροχή περιβαλλοντικών πληροφοριών προς το κοινό.