Ο ρόλος της ατομικής ευθύνης στην συλλογική δράση


"Στην εργασιακή μας καθημερινότητα οι περισσότεροι αναγνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόπο που η ατομική δράση επηρεάζει και την ομάδα. Κάποιοι, πιο ευτυχείς, με την μορφή οικειοθελούς επιλογής και κάποιοι, πιο ανελεύθεροι, μέσα στα πλαίσια των συμβατικών τους υποχρεώσεων, καλλιεργήσαμε συλλογική εταιρική συνείδηση. Καθημερινά «λύνουμε την εξίσωση»: ατομική προσπάθεια + ατομική προσπάθεια+….+ ατομική προσπάθεια = συλλογικό αποτέλεσμα.
Τι γίνεται όμως στην προσωπική μας ζωή που δεν «τρέχουν rally»; Που δεν μετράμε τους «πόντους» συμμετοχής μας στην παγκόσμια ευημερία; Μάλλον δεν είναι τόσο ξεκάθαρο, πόσους «πόντους μετράει» η ατομική μας δράση για το περιβάλλον, για την οικονομία, για την ψυχική ηρεμία, για την υγεία, για την αισθητική, για την ευνομία, για τον πολιτισμό, για την διάχυση θετικής ενέργειας.


Παρ’ όλα αυτά ακριβώς αυτές οι δράσεις έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη χαράς και ευδαιμονίας ίσως περισσότερο γι΄αυτούς που τις κάνουν και από αυτούς που τις επωφελούνται. Ίσως γιατί διέπονται ακόμα από την υπέροχα ρομαντική, παιδική αντίληψη του «ένας άνθρωπος, μπορεί να κάνει την διαφορά». Και οι τρόποι, πολλοί: από την απλή καθημερινή ευγένεια προς τους συνανθρώπους μας και το περιβάλλον, μέχρι την πιο οργανωμένη συμμετοχή μας σε εθελοντικές και φιλανθρωπικές ομάδες. Εντάξει, δεν θα σώσουμε τον κόσμο. Αλλά σίγουρα η δράση είναι πιο διασκεδαστική από την εγκατάλειψη του εαυτού μας στην δίνη των εξελίξεων.

Και που ξέρετε, διασκεδάζοντας μπορεί ν’ αλλάξει και κάτι…"

Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου

Διευθυντής Καταστήματος