Greek Fixed Income Monitor - Απρίλιος 2015

Τον Απρίλιο παρατηρήθηκαν έντονες διακυμάνσεις για το βραχυπρόθεσμο μέρος της καμπύλης επιτοκίων, λόγω της αβεβαιότητας αναφορικά με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι ανησυχίες για την ρευστότητα στην οικονομία οδήγησαν σε απώλειες στα εταιρικά ομόλογα. Παρόλα αυτά, από τα μέσα Απριλίου όλοι οι δείκτες ομολόγων κατέγραψαν ανοδική τάση κυρίως λογω των σημαντικών κερδών στα κρατικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα, στις 30 Απριλίου, ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς αυξήθηκε κατά 3,51% από τις αρχές του έτους και 12,35% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι εξαιτίας της σημαντικής ανοδικής κίνησης που παρατηρήθηκε στα μέσα Απριλίου, ο δείκτης βρίσκεται κοντά στα επίπεδα του Ιανουαρίου.

Ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς έχασε σχεδόν το 2,58% της αξίας του τις πρώτες 20 μέρες του Απριλίου. Ωστόσο, το επόμενο δεκαήμερο μέχρι το τέλος του μήνα κατέγραψε μικρή μείωση της τάξης του -0,53%.

Τον Απρίλιο έγινε πληρωμή κουπονιού για το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας στις 30 Απριλίου και για το 5ετές κρατικό ομόλογο στις 17 Απριλίου. Ο ΟΤΕ στις 7 Απριλίου προχώρησε σε επαναγορά χρέους ύψους €57,55 εκ.



Ηλίας Λεκκός

Group Chief Economist

Το σύνολο του περιεχομένου του παρόντος, συμπεριλαμβανομένων κάθε είδους αρχείων, αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και προστατεύεται από ελληνικές & διεθνείς διατάξεις. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση ή μετάφραση του παρόντος, τμηματικά, περιληπτικά ή συνολικά, χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση της δικαιούχου Τράπεζας Πειραιώς Α.Ε.,. Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρείται η αποθήκευση ή αντιγραφή τμημάτων του παρόντος σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση, χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και χωρίς αυτό να σημαίνει τη με οποιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.