Επενδυτική Στρατηγική - Παρουσίαση 3ο Τρίμηνο 2016

Τα αρνητικά επιτόκια και η χαμηλή μεταβλητότητα δημιουργούν συνθήκες πίεσης στους επενδυτές, οι οποίοι αναζητούν αποδόσεις, ωστόσο είμαστε επιφυλακτικοί να κυνηγήσουμε τις αγορές στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, καθώς θεωρούμε ότι το επενδυτικό περιβάλλον παραμένει ευάλωτο σε πτωτικά ρίσκα και οι αποτιμήσεις δεν είναι ελκυστικές.

Η παγκόσμια οικονομία διανύει μακροχρόνια περίοδο ασθενούς ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού, παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και την άπλετη ρευστότητα που έχουν διοχετεύσει οι κεντρικές τράπεζες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ρευστότητα θα παραμείνει σε αφθονία στις διεθνείς αγορές, ωστόσο οι θετικές επιπτώσεις της είναι οριακές και φθίνουσες πλέον. Μόνο με την ταυτόχρονη ανάληψη μέτρων επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και με διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας θα επιτευχθούν υψηλότεροι και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης παγκοσμίως.

Σαν να μην έφθανε αυτό, η κερδοφορία των επιχειρήσεων μειώνεται, γεγονός που ιστορικά προαναγγέλλει ύφεση. Η απουσία αναπτυξιακών προοπτικών οδηγεί στην έξαρση του λαϊκισμού, του προστατευτισμού και του εθνικισμού, με αποκορύφωμα την πρόσφατη απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οικονομικές και κυρίως πολιτικές συνέπειες της οποίας δεν μπορούν ακόμα να διαγνωστούν. Διατηρούμε υποεπενδεδυμένη θέση στις μετοχές και προτιμούμε την έκθεση σε εταιρικά ομόλογα, διακρατόντας αυξημένη έκθεση σε μετρητά, ώστε να προστατευθούμε από την αύξηση της μεταβλητότητας. Στις επιμέρους μετοχικές αγορές αναβαθμίζουμε τις μετοχές αναδυομένων αγορών. Υποβαθμίζουμε την Ευρωζώνη από ουδέτερη σε υποεπενδεδυμένη, λόγω των αυξημένων οικονομικών και πολιτικών κινδύνων, ενώ και το τραπεζικό σύστημα εμφανίζεται ευάλωτο σε εξωγενή σοκ.

Στις ομολογιακές επενδύσεις υποβαθμίζουμε τη θέση στα ομόλογα χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης καθώς, παρά τη σταθερή ζήτηση από την ECB, τα spreads δεν αποζημιώνουν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ένωση. Διατηρούμε την προτίμηση σε εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης και στα ομόλογα αναδυομένων αγορών, ενώ παραμένουμε υποεπενδεδυμένοι στα ομόλογα υψηλών αποδόσεων και στα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας.

Στο συνάλλαγμα διατηρούμε τη θέση μας υπέρ του δολαρίου στην ισοτιμία EURUSD, καθώς θεωρούμε ότι οι αγορές υποεκτιμούν τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, ενώ και το ρίσκο για το ευρώ παραμένει αυξημένο. Αναθεωρούμε τη θέση μας στο USDJPY από υπέρ τού γιεν σε ουδέτερη και εκμεταλλευόμαστε περαιτέρω άνοδο στην ισοτιμία EURGBP για αγορές GBP. Στα εμπορεύματα αναβαθμίζουμε τη θέση μας στον χρυσό σε θετική και διατηρούμε την ουδέτερη θέση στο πετρέλαιο.